Ako v kuchyni využiť šalátovú čakanku

Čakanka šalátová je u nás pomerne málo využívanou surovinou. To je ale veľká škoda, pretože ide o veľmi zdravú a hlavne chutnú zeleninu. V obchodoch sa môžete stretnúť s dvoma typmi, a to čakankou červenou a bielou. Biela je väčšinou o čosi drahšia. Jedno balenie s dvoma kúskami stojí okolo troch eur. Červená sa väčšinou predáva na kilogramy, pričom cena za kilo je okolo dvoch eur. Ak si však kúpite jeden menší puk, vyjde vás to na pár centov.

zeleniny
 
Nenechajte sa odradiť jej chuťou
 
Čakanka má výrazne horkú chuť. Ak ju ochutnáte surovú a bez akejkoľvek inej prílohy, pravdepodobne ostanete nepríjemne prekvapení. Nenechajte sa však odradiť. Po tom ,ako ju osolíte, zmiešate s olejom a ďalšími druhmi zeleniny, táto nepríjemná horkosť zmizne. Naopak, pokrmy dokáže veľmi obohatiť, podobne ako napríklad horká rukola. Základom je, aby ste ju skombinovali správne.

zelenina
 
K čomu sa hodí
 

  • Horká čakanka je výborná s rybami, a to ako čerstvými, tak aj s tými v konzerve.
  • Ak ju osolíte a polejete trochou rakytníkového oleja, jej chuť bude neopakovateľná.
  • Je jednou z hlavných surovín v originálnom Caesar šaláte. V kombinácií s kuracím mäsom, bielym jogurtom, alebo majonézou a ančovičkami je jednoducho super.
  • Môžete ňou nahradiť akúkoľvek listovú zeleninu v šalátoch.
  • Všade tam, kde sa hodí rukola, sa hodí aj čakanka.
  • Kozí syr spolu s touto zeleninou si taktiež určite zamilujete.

zelí
 
Ako čakanku jesť
 
Čakanku môžeme jesť surovú, alebo tepelne upravenú. Prvá možnosť je samozrejme najlepšia, pretože si zanechá všetko dobré. Pri krájaní najprv odstráňte hlúbik, pretože práve on je najviac horký. V prípade tepelnej úpravy stráca časť vitamínov. Problémom môže byť aj to, že ak to s teplom preženiete, zvykne ešte viac zhorknúť. Najvhodnejšie je preto to, ak ju iba krátko sparíte, alebo prelejete horúcou vodou.